Skip to content


Bivanje

Še nekaj koristnih/uporabnih informacij kar se tiče bivanja v Brasovu.

Jaz sem kot Erasmus študentka prebivala v študentskem domu. Tam imajo 2 kampusa:

1) Colina (rom. hrib), se nahaja na vrhu hriba (v sklopu veliko ostalih fakultet) in imajo okoli 6 stavb. Izgleda kot kampus, do katerega se da priti z avtom ali peš, po številnih potkah in stopnicah, in je okrog 30 min peš oddaljen od centra mesta. Na dnu hriba so različne avtobusne postaje. Če ste na pravi lokaciji, imate lahko dober razgled na mesto. Sobe so večinoma 4-posteljne s pogradi in po dve sobe so v apartmaju. Eden apartma deli eno tuš sobo in wc, v predprostoru pa se nahajajo umivalniki. Baje, da niso vse bajte tako opremljenje, žal pa nisem hodila preveč okrog po stavbah, da bi preverila razlike. Cena takšne sobe je okoli  25€/osebo/mesec za vse.

2) Memo (skrajšano od Memorandului, ki predstavlja ime ulice na kateri se stavbe nahajajo) ima 10 stavb in deseta je prej bila namenjena Erasmus študentom. Z lanskim letom so začeli tuje študente nameščati v različne stavbe z razlogom, da dejansko doživijo kaj je romunsko študentsko življenje. Tudi ta kampus je oddaljen od centra mesta okoli 20 min hoje. Ima dobro povezavo z avtobusi do centra, od katerega je ena linija tudi najbolj pogosta v mestu. Sobe so 2-posteljne tudi s pogradom (cena je okoli 40€= 175RON/osebo/mesec), vhod v sobo je direktno z glavnega hodnika. Na koncu hodnika pa se nahaja skupna kupalnica z wc-ji. Seveda imajo več tušev in wc-jev, ampak celo nadstropje deli te. Na enem koncu se nahajajo prostori za fante, na drugem pa za punce. To naj bi uradno držalo, samo ko v praksi vsak hodi na tisto stran, ki mu je bližja in nobeden se ne pritožuje, ker je vse v prijateljskem tonu in vse se da zment.

Možnost je, da dobiš tudi garsonjero za dva, samo baje te sobe dobijo določeni študenti in cene so tudi tem bolj primerne! Vse sobe so na novo opremljenje (vsaj tiste, ki sem jaz videla), ostale pa so še v procesu obnavljanja. Vsako leto jih nekaj na novo obnovijo in modernizirajo koliko pač upajo. Kampusi so med seboj oddaljeni okoli 30 min hoje, tako da ta dva kampusa in center lahko zaključimo v en trikotnik.

Na vsakem kampusu se nahaja tudi menza. Čeprav je ta študentska, vanjo hodijo vsi in nobeden ne pregleduje, če si študent ali ne. Saj je vseeno, ker tudi obrok je zelo poceni (2-3 €/obrok) in zanj dobiš vse: juho, glavno jed (npr. dunajski in krompir), solato in sladico. Seveda cena varira, odvisno kaj vzameš, sam tudi če vzameš najdražje reči ne bo prišlo več kot 4€. Lastnik obeh menz je isti, tako da se tudi hrana veliko ne razlikuje, čeprav se mi zdi, da je menza v Memotu precej boljša, ker imajo večjo izbiro in vrsta hrane se dnevno bolj spreminja.

Če pa bi hodili v restavracijo, cene so od kakšnih 5-6€ naprej. Isto pač kot v Sloveniji!

Spoznala sem tudi par Erasmus študentov, ki so si najeli sobe/apartmaje/… ker niso hoteli bit v študentu. Najcenejše kar je eden fant dobil je bilo 150€+stroški za apartma katerega je delil s še enim kolegom, in baje da je to zelo ugodno, da ni tako lahko dobiti kaj takega. On pa je to našel ker so mu lokalni kolegi pri tem pomagali.

Lahko bi si tudi sobo v hostelu ali pensionu najeli. Za pension ne vem koliko cena pride, večinoma pa imajo tudi internetne strani. V hostelu, ki se nahaja blizu centra pa se da sobe dobiti za 7€.

Je veliko različnih možnosti, samo je treba vedeti kaj si želiš in seveda včasih je tudi pomembno kakšne sostanovalce/cimre dobiš! Pa velik sreče v iskanju!

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , , .