Skip to content


Erasmus: Kanarski otoki, hrana in pijača

Hola, ¿qué tal?

  • Tapas: „tapas“ je pravzaprav lahko karkoli, in sicer: prekajena šunka, pikantne klobase, sir, olive, sardine, gobe, dagnje, lignji, hobotnica, mesne kroglice, ocrte ribe in hišne specialitete. „un tapa“ pomeni grižljaj.
  • Montaditos; Montadito ali preprosto montado, je sendvič z zelo majhno francosko štručko. So zelo razširjeni in zelo dobro znani v Španiji. Montaditose imajo v posebnih „restavracijah“, kjer imaš tabelo, v katero napišeš svoje naročilo. Na meniju je najpogosteje 100 različno polnjenjih montaditosov: losos, gamberi, različni siri, meso, omake, kalamari,… Vsak montadito ima svojo številko, katero potem napišeš izbrano številko. Poleg tega dobiš na krožniku še tapase (čips,…), lahko pa naročiš še solate in ostale majhne prigrizke.

  • Churros: je nekakšen španski krof (ocvrto testo). Churrosi so zelo priljubljeni v Španiji, Latinski Ameriki, Franciji, na Portugalskem, ZDA in špansko govorečih karibskih otokih. Obstajata dve vrsti churrosov v Španiji, eden, ki je tanek (zavozlan) in drugi, ki je dolg in debel. Tipičen španski zajtrk: churrosi, ki se namakajo v vročo čokolado.

V restavracijah so cene približno enake kot pri nas. Nimajo študentskih bonov, ali študentskega kosila, na našem faksu je meni za 5 evrov (v ceno je vključeno: kruh, pijača, sladica, glavna jed in še krožnik s predjedjo). Tradicionalne španske jedi so še najbolj poceni, in jih res priporočam: »papas arrugadas con mojo rojo« (majhen krompir, skuhan v slanem kropu z omako mojo, ki je iz čilija in česna), »ropa vieja« (čičerika z zelenjavo in koščki mesa), »potaje de verduras« (razna kuhana zelenjava na poseben način«,…

V trgovinah so cene hrane približno enake, ali nižje v primerjavi s slovenskimi. Sama sem hrano kupovala v trgovini Mercadona, ki je imela najnižje cene, drugače pa imajo tudi Spar, Hiper Dino,… Cene tobačnih izdelkov in alkohola so nižje, ker imajo otoške države nižje davke. Na otoku je tovarna piva: Tropical  in tovarna ruma Aherucas (kar si lahko tudi ogledate in pokušate vse vrste ruma zastonj).

Zelo priporočam ribe, ker so res vsak dan sveže, fileji so zelo dobro očiščeni in prav tako sveži in seveda so zelo, zelo dobre in zelo poceni!! Na mesec sem za hrano porabila okoli 120 evrov.

Priporočam tudi, da obiščete restavracijo v jamah, kjer imajo zelo dobro in poceni domače in seveda razne jedi. Ena izmed njih: http://www.restauranteelcentro.com/esp/index.php

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , , .