Skip to content


Kateri predmeti?

Nazadnje sem napisal krajši sestavek o tem, za kaj iti na izmenjavo. Tokrat si zamislimo, da smo se že odločili za izmenjavo, torej ali podpisujemo papirje ali pa smo že na poti v novo (obljubljeno?) deželo.
Verjetno je bil naš prvi vtis tak, da smo v roke prejeli papir ali pa preko čudovitega interneta videli razpredelnico s predmeti- po možnosti še v tujem jeziku, ki ni angleščina. Seveda moramo pred odhodom sestaviti učno pogodbo- a pustimo tokrat papirologijo ob strani, saj to ni bistvena stvar, ki bi jo rad razložil. Predmete lahko po enem mesecu zamenjamo in si poljubno izberemo. Predvidevam, da ste se odločili za mobilnost, na šoli, ki je vsaj minimalno sorodna vašemu dosedanjemu študiju- torej boste lahko izbrali ustrezne predmete. Vkolikor ste šli na izmenjavo iz bolj “turističnih razlogov” pa se verjetno niti ne sekirate za predmete, še manj pa tole berete. 😀
Torej super, v roki imamo list s predmeti, predvidevamo da je večina nam zanimivih, določene smo že napisali na učno pogodbo.
A pozor! Ne zanašajmo se na to, da bodo prav vsi predmeti, ki smo jih izbrali nam všeč in dobri. Lahko se zgodi, da smo si malce drugače predstavljali predmet, kot pa dejansko zgleda. To se zna zgoditi, saj smo vnaprej vedeli le ime predmeta- kar pa pove bore malo o njegovi vsebini. Vedeti je treba tudi to, da se lahko predmeti pokrivajo v urniku. Zna profesor dobro angleško, se lahko sporazumemo z njim? Verjetno Vam to vprašanje zveni banalno- a verjemite, da smo na Portugalskem tudi to doživeli. Odvisno od naše ciljne dežele so velike razlike v tem, kako so na šoli pripravljeni na tuje študente. V primeru, da so pripravljeni bolj slabo (beri bolj ne kot ja- profesorji se morajo znajti sami brez dodatnih ur) se lahko pripravite na to, da boste mariskatero uro presedeli pri predavanjih, katere ne razumete. Večinoma lepa beseda lepo mesto najde- probajte se zmeniti s profesorjem za dodatno razlago, ali še bolje- da pridete po razlago po predavanjih. Če vas je več, bo to lažje- najtežje je posebaj razlagati za enega samega študenta. Se lahko zgodi tudi to, da profesor ne bo pripravljen posvetiti dodatnega časa ali preveč pozornosti. V tem primeru je najbolje zamenjati predmet. Pomagajo vam lahko sošolci. v veliko pomoč je lahko koordinatorka na gostujoči šoli- Sandra v international office na ESAD Portugalska je neverjetno prijazna in pogosto se je zgodilo, da si je tudi po pol ure po koncu svojega delovnika (!) vzela čas in pomagala rešiti vprašanja in težave. Izberite bolj praktične predmete kot teoretične (v primeru slabe komunikacije). Najslabše je, če ste tiho in nič ne naredite.
Izmenjava vam ponuja tudi možnosti, da si izberete predmete, ki jih mogoče doma nimate na voljo. O tem sem že pisal, a vseeno še enkrat- če ste si kdaj želeli poizkusiti kak predmet, pa niste imeli možnosti, se vam lahko tukaj ponudi. V tujini so šole pogsto večje, kar pomeni več raznolikih predmetov. V mojem primeru sem opazil, da so določeni predmeti lahko hudo uporabni- v končni fazi kot samostojen poklic, delo, hobi- vir preživetja. Na ESAD imajo zelo dobro keramično delavnic in profesorja, poleg vseh umetnostnih smeri boste našli celo kovinarsko delavnico, kjer se lahko izučite med drugim varjenja aluminija. Z malo domišljije lahko s takim znanjem pridete precej daleč. Ni potrebe hodit na kakšen drag tečaj, saj se tega naučite v sklopu študija. Več kot uporabno.
Da ne bom predolg, bom le povzel: najbolje naredite, če doma dobro pregledate predmetnik. Ko pridete na šolo, poiščite urnik in OBIŠČITE ČIM VEČ predmetov. Vse kar se vam zdi količkaj zanimivo- pa tudi če ne- obiščite. Pojdite na predavanje, pogovorite se s profesorji. Profesorji vam bodo dali nasvet in povedali če potrebujete predhodno znanje, če je zahtevnost primerna za študente iz tujine. Prvih par dni boste imeli veliko dela in letanja naokoli. A le tako boste dobili občutek o predmetih, profesorjih. Povprašajte sošolce kaj si mislijo o predmetih in profesorjih, saj imajo domači študentje izkušnje iz preteklih let. Povprašajte druge študente na izmenjavi katere predmete so obiskali, kako se jim zdijo. Tako boste počasi dobili občutek, izločili nezanimive in zbrali predmete, ki vam bodo v korist.
Pa srečno!

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .