Skip to content


Prevoz

Tokrat napišem kako besedo o transportnih sredstvih. Najbolj osnovne informacije si tako ali tako sami lahko najdete na spletu- od cen goriva dalje. Vseeno dodam kakšno dodatno misel ali detajl, na katerega je biti fino pozoren, a morda ne pomislimo takoj. Prvo glede cen bencina- verjetno vsi vemo, da se v tujini razlikuje tako od lokacije črpalke (AC/lokalne ceste) kot po samih ponudnikih. Druga stvar so recimo cestnine. Na portugalskem so določene AC cestninjene elektonsko, določene še na kartice. Sistem ni enoten. Torej pri kartici pazimo na kateri šalter gremo (če se spomnimo kako je pri nas deloval bivši ABC) ker v primeru neimetja bo plačilo precej hud udarec za žep, saj pri izstopu plačamo kazen. Kakšne pobege skozi ABC šalter ali podobno ne priporočam- če se mislite še vozit po tej deželi, oziroma se kdaj vrnit- v nasprotnem primeru neplačanih obveznosti pričakujte še dodatne obresti pri morebitni policijski kontroli. 😉 Kar se tiče elektronskega cestninjenja je sistem rahlo smotan- potrebujete elektronsko napravico na vetrobranu.- Ker je seveda nimate, se da znesek brez obresti plačat preko pošte- potrebujete le številko registrske tablice. Za registracijo plačalia morate počakati vsaj 48 delovnih ur.
Kar se tiče samega transferja v določeno državo je treba vedeti predvsem, koliko časa imate, volje za vožnjo, denarja in prtljage. Nizkocenovni leti so poceni- seveda v primeru, da nimate neke bajne prtljage. V primeru grafičnih postaj (“tavelik težek računalnik”) ali česa podobnega, se pripravite na dodatne komplikacije na kontroli, razstavljanje računalnika (načeloma so prepovedani v prtljagi), stres, morebitne poškodbe (zavarovanje računalnika ni možno, ker je v hold baggage prepovedan)… in v končni fazi bo zadeva tako težka, da je mene enosmerna karta prišla 286€- polovica goriva v eno smer. Torej je včasih možno razmisliti tudi o prevozu z osebnim vozilom, če imate kakega na voljo in veselje do vožnje. Avto je luksuz, a ponuja tudi možnost odkrivanja končne destinacije, prevoza več oseb, druženje… V primeru iskanja sopotnika velja pogledati tudi prevozne forume (recimo STA), saj nam lahko sopotnik za polovico zmanjša stroške potovanja.
Kamor potujemo smo se verjetno pozanimali glede javnega prevoza- ker prihajamo iz majhne države z relativno dobro prometno infrastrukturo, velja pomisliti o tem, koliko in kdaj je javnih povezav na voljo. Prav tako se splača preveriti različne ugodnosti- recimo za prevažanje po večjih mestih nakup dnevne karte, ki recimo za Lizbono za borih 5€ vključuje 24 ur neomejenih prevozov- avtobus, podzemna, tramvaj. Če imamo opravke, ki zahtevajo več voženj, se hitro izplača.
Rentacar? Dobra stvar, preverite le, da dobite dober nakup. Večina podjetij zahteva +-500€ garancije, ki si rezervirajo na vaši kreditni kartici. Torej če nimate tega zneska razpoložljivega in primerno kartico, bo doplačilo na vidiku. Druga stvar na katero velja biti pozoren je kje jemljemo rentacar- v manjših mestih bi morda kdo pomislil da bo zadeva cenejša- seveda ni res, saj bodo najnižje cene ravno tam, kjer je največja izbira- torej letališča. Iščite s pomočjo spletnih ponudnikov (predvsem angleške strani), ki zavoljo večjih naročil ponudijo dobre popuste. Dobra cena za economy class vozilo ala tipa Clio/Punto/Corsa, z ne najmanjšim mlinčkom pod pokrovom (1.6 recimo) je neklje 15€ dnevno (pri economycarrentals vključuje vrnitev škodnih stroškov). Pazite le pri prevzemu, saj so podjetja, od katerih končno prevzamete vozilo včasih hecna. Recimo v mojem primeru je Rupauto zahteval, da si sam pregledam avto pri prevzemu in prijavim poškodbe. Torej če ne veste kako zadeva mora zgledat in kako pregledat vozilo, je lahko kočljiv trik. Prav tako je stalnica najetih vozil pomanjkljivo vzdrževanje. Vozilo je pri mojem prevzemu imelo pnevmatike na prednji osi komaj na 0.8 bara pritiska, torej je bila vodljivost vozila hecna, poraba pa do ustreznega pritiska 8 litrov- kasneje povprečnih 5.5 Na veliko razdaljo se pozna, če ne drugje pa v žepu. Da o sami varnosti ne govorimo. Pri vrnitvi avta je možakar pregledal le, če sem mu vrnil poln tank goriva, torej nekih komplikacij tu ni bilo (bočnega profila pnevmatik ni preverjal ;D ). Vseeno pa so sošolci na izmenjavi dobili vozilo (in očitno slabo preverili če sklopka grabi po celem hodu ali le na koncu) pri katerem so po srečnem prvem dnevu ostali na cesti ob okvari sklopke. Seveda so imeli pomoč asistence in nič stroškov, a vseeno- dan izgubljen, živci pa tudi. Torej ja, v primeru rentakarja dobro preglejte kaj vzamete v roke in posledično podpišete odgovornost zanj.
Pa srečno na poti!

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .