Skip to content


VTISI Z RAZSTAVE STATTMARKT – ART MARKET IN THE BATH v STATTBAD-u (www.stattbad.net).

Sredi Berlina je bazen, ki ima vse kar bazen potrebuje: luknjo, bar, garderobo, skakalno desko, stopnice,… Ima takorekoč vse, le vode ne. Namesto nje je bazen napolnjen z umetnostjo.

Stattmarkt predstavi vsega skupaj 15 projektno zasnovanih prostorov, ki urban art umetnikom in galerijam omogočijo, da v njih razstavijo svoja dela v njim izbranem okolju. Kurator projekta je Guillaume Valentin, ustanovitelj Open Walls Gallery (www.openwallsgallery.com). Razstavo je zasnoval kot idejo, individualno obvladovati in kurirati vsak prostor zase, kar prinese svoj preobrat k tradicionalnemu trgu umetnin in se zaključi v različnih smereh z različnimi umetniki, ki sodelujejo pri projektu.

Umetnost, ki je položena med ploščice, v bazen in na stene, kjer omet odpada v slojih, se zlije s prostorom, kakor da je postavljena v svoje matično okolje – na ulice. Naj omenim le nekaj izmed mnogo dobrih in prepoznavnih umetnikov in njihovih del: Exponati SP38 (http://www.openwallsgallery.com/artist/sp38) učinkujejo enako dobro postavljeni v okvir in obešeni na steno, na kateri se svetijo bele ploščice, da pospremijo sporočilo: FUCK, STEAL, BOMB AMERICA. Popolnoma enako učinkovito se s prostorom zlijejo dela BR1, ki v ospredje postavli muslimanske ženske, v njihovem vsakdanjem življenju in s tem poudari dejstvo, da se le-te od zahodnjaških žensk ne razlikujejo po ničemer, razen po tančici, ki jo nosijo čez obraz.

Vermibusova dela (http://www.openwallsgallery.com/artist/vermibus) in ‘intervencije’ pod lupo postavijo modno industrijo. Z ‘Unmasking Kate’ razkrije našo masivno potrošniško družbo vse do krute resnice: Največje ikone in vplivni modeli v modnem svetu zadnjega desetletja so s svojimi fotošopiranimi slikami postali bolj realni kot realnost sama.

Razstava je s svojim zlatim, svetlečim flajerjem vabila v prostor, kjer naj bi se udobno okopal v neki street art iluziji. Z obiskom ter s potopom v ta svet, pa se znajdeš v dokaj neudobni situaciji, ko udariš v trda, suha tla tam, kjer bi mogla biti topla voda. Kot da to ni dovolj, se kaj hitro ujameš še v svetleči krog, projekt Marcus Mai-a in Moritz Arnold-a (http://arnoldmai.de).

Skupaj z Stattmarktom je bil povezan tudi Staatlab, njihov hišni neodvisni tiskalni studio, ki je proizvajal serije cenovno ugodnih edicij exponatov, ki jih je bilo možno kupiti na sami razstavi.

Kljub vsemu pa, ko se vendarle ustavimo in se potopimo v razstavo tega kova od tam na koncu odnesemo boljši pogled na to kje pravzaprav živimo in boljše razumevanje kaj to pravzaprav je ter si s tem odpremo oči, da lahko ostanemo budni, ko nam cel svet govori, naj odidemo spat.

Berlin,

Marija Laura Potočnik

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .