Skip to content


Denmark & KBH

Najbolj smešno za Slovenca je, da Danci čutijo/mislijo/so prepričani, da jih je obupno malo in da je njihova država zares majhna. Ko poveš, da si iz Slovenije in koliko je nas, si končno malo oddahnejo. 🙂

Dejstvo je, da če razmišljaš o izmenjavi na Danskem, so v igri določeni faktorji, ki jih moraš vzeti v zakup:
1) VREME: skoz piha! Dan brez vetra je praktično čudež, dan z zelo šibkim vetrom pa redkost. Tudi za primorce, vajene burje, bi bil ta veter izziv. Po pol leta se sicer začneš privajati na veter, ampak tudi Danci pravijo, da se popolnoma ne navadiš nikoli. OK, ni tok grozno in se res čist da preživet, samo včasih je mal nadležno. 🙂 Pozna se tudi, da greš precej bolj na sever od Slovenije. Pomlad/poletje/karkoli pride kasneje kot si navajen. Je pa trenutno noro dolg dan! Praktično se skoraj ne znoči, ob 23h je še svetlo, ob 4ih se že dani. Vsekakor impresivno!
2) STANDARD: Danska je zelo urejena država z visokim standardom in enimi najvišjih davkov. Cene so zares precej višje kot pri nas (za vse: prevoz, hrano, kave, obleke niti ne, zabave…). To je sploh na začetku kar šok, vendar se navadiš (oz. pač vzameš v zakup), plus tega pa študentje (kot vedno) najdemo poti do prihranka + tudi tu imaš kot študent popuste na vstopnine,…
3) to je pa mislim da vse od zares velikih razlik. 😀

Drugače so Danci zelo prijazni in vsi, ampak res čisto vsi govorijo zelo dobro angleško. V pol leta nikoli nisva imeli nikjer problemov dobiti informacij, pomoči. Preden sva prišli sem, nisva znali dansko; zdaj znava 5 besed, pa kljub temu ni problemov.
Tudi Danska kot taka je zelo lepa. Pokrajina je precej drugačna od naše in zato je še toliko bolj zabavno it naokrog.

Pa še par besed o Copenhagnu… Mesto je očarljivo. Seveda je večje kot Ljubljana; ampak še vedno obvladljivo peš/s kolesom/javnim prevozom (zelo dobro organiziran). Ima veliko utripa in turističnih znamenitosti, ampak kot vedno, so še bolj zanimivi kotički, ki jih odkriješ sam oz. ti jih priporočijo lokalci. V mestu se nonstop ogromno dogaja (Jazz festival, karneval, beer festival, distortion, razstave, muzeji, parki,…).

All in all bi zaključila, da je Danska res fajn država. Upam, da bom lahko še kdaj prišla nazaj! 🙂

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , , , .