Skip to content


Perpignan – Vsakdanje življenje

Sicer moram pohvaliti univerzo, ker imajo dobro urejen kampus, kjer so vse stvari na enem mestu, ter znotraj kampusa obsežno univerzitetno mesto, kjer je večina Erasmusovcev dobila sobo. Vsak svojo. S hladilnikom in umivalnikom, tuši ter stranišča so bili skupni na nadstropje. Dlakocepsko lahko omenim še, da je omet odpadal, da je ob mojem prihodu pred vhodom pisalo, da se ta lahko zruši, in podobne malenkosti, vendar se mi je vse skupaj za 185€ na mesec – v razviti Evropi – v Franciji – zdel luksuz.

Če smo že pri cenah. Prav poleg kampusa je stal najcenejši francoski hipermarket z živili, kjer so bile cene – po mojem občutku – primerljive slovenskim ali nižje. Kilogram avokada = 0,8€, glava solate=0,5€, 300dkg superpolnozrnatega kruha=1,15€. Pol litra piva=0,4l-0,8€. Češnje, marelice, kg=3€. Mleko, liter=0,80€. Jabolka so bila pa res dražja, tiste boljše kvalitete po 2€, sicer pa tudi po 2kg za 2€. Mi je bilo v razmislek, ko smo vendar v Sloveniji samozadostni skoraj samo v jabolkih in da se to precej vidi v cenah. Resda mi je po drugi strani vzelo dih, ko sem tiste enkrat stopila v Carrefour in sem uzrla cene tam nekje v nedojemljivih višavah. Ne vem več, kaj sem tam sploh gledala, ker v splošnem zelenjava iz biološke pridelave, če jo vzamemo kot prehrambeni ideal ni bila pretirano draga. Skratka, pozna se, da je regija kmetijsko dobro razvita, polno je bilo sadovnjakov ter vinogradov, kar je še en izmed glavnih elementov te krajine.

Da zaključim s cenami, me je dobesedno vse skupaj (vključno s prevozom iz Slovenije in nazaj) v povprečju prišlo 500€ na mesec, gledano brez sobe ter prevoza približno 200€.

Še ena odlična stvar pri tej univerzi je obilo rekreativnih dejavnosti. Plavanje, skupinski športi, lokostrelstvo, salsa, tango, flamenko, tenis, pohodništvo, plezanje etc. Nekateri športi resda za doplačati, večina pa prosto dostopnih za ceno letne članarine 6€. Takih dejavnosti sem imela skoraj toliko ur, kot predavanj pa še mi je žal, da jih nisem še bolj izkoristila. Možni so bili tudi tečaji jezikov, vendar preko programov na računalnikih.

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .