Skip to content


Sanjski otok Gran Canaria ter še bolj sanjska Erasmus izmenjava

Hola chic@s!
Odločila sem se, da napišem blog, ko se bom ponovno privadila na Slovenijo…tako da vam pišem iz domačega slovenskega stola. Drugi razlog je tudi ta, da na izmenjavi v Španiji na Gran Canarii ni bilo veliko časa za pisanje uradnih vtisov 🙂

Torej, za najboljšo življensko odločitev lahko krivim Janeza Vodopivca (ta je bil lani na tem otoku s tem, da je pisal diplomo), naši dve koordinatorki ter moj pogum.
Po največjih pripravah, zmedah in izpitih sem se 19.2. znašla na španski Gran Canarii. Nastanili sva se v prijetnem stanovanju v glavnem mestu Las Palmas. V stanovanju smo bivali 5 erasmus študentov. Gran Canaria je otok na katerem jim je angleščina 4 ali 5 tuji jezik 🙂 Leto dni prej sem hodila na tečaj španščine v Novi Gorici, vendar so mi od le-tega ostale v spominu samo osnovne španske fraze. Na srečo nisem bila sama. Z mano je bila tudi Kim, ki pa obvlada špansko. Tako, da bi mi bilo prve dva meseca kar težko brez nje.

Prve dva tedna sem urejala dokumentacije in izbirala predmete, katere sem poslušala in imela izpit. Privajala sem se na novo okolje, počasen tempo špancev, nove ljudi, nove sostanovalce…na novo življenje bi lahko temu rekla.
Prvi mesec je mineval počasi, ker je bilo še vedno vse novo zame.

Predavanja so potekala v španščini, imela sem jih vsak dan, saj sem izbrala 4 predmete: biodiverziteta, hidrologija, strategije ribolova ter vulkanizem Kanarskih otokov.
Imeli smo tudi terenske vaje. Z biodiverziteto smo odpluli z barko na odprto morje in gledali divje delfine in kite, z vulkanizmom pa smo se vozili, hodili ter pluli ob najvišjih in najbolj raznovrstnih kamninah na otoku.


Peti predmet je bila španščina. Tečaje te, sem imela v ponedeljkih in četrtkih zvečer po dve šolski uri v bližji stavbi univerze. Tečaje nam je omogočila tamkajšnja univerza in bili so brezplačni.

Vsak dan sem se vozila na predavanja z lokalnim avtobusom (guagua) približno 40 minut v eno smer. Vožnje so bile na kupončke. Ta me je prišel 75 centov. Na mesec se jih je pa nabralo kar za okoli 50 eurov.
Če primerjam cene pri nas v Sloveniji in Gran Canarii je slednja res cenovno ugodna. Jedača in pijača, javni prevozi, storitve, obleke, bencin…vse je res ceneje. Tukaj so pravzaprav brez davka in brez trošarin.
Edino najemnina za stanovanje me je mesečno udarila po žepu za polovico Erasmus štipendije.

Drugi mesec je kaj hitro prišel in z njim malo boljše znanje španščine, še vedno muhasto vreme ter končno sem se privadila na življenjski ritem s siestami.
Vsak dan sem imela predavanja, druženja, kuhanje, športna udejstvovanja, sieste, tudi zabav zvečer z ostalimi Erasmus študenti ni manjkalo.

Naslednji trije meseci so minili res tako hitro kot teden.
Konec maja in začetek junija mi je malo zmanjkovalo časa zaradi izpitov. Imela sem izpit iz španščine. Pri predmetu strategije ribolova smo delali in predstavljali projekte skozi cel semester. Za biodiverziteto in hidrologijo smo morali spisati seminarske naloge in sodelovati pri predavanjih z vajami. Zadnji izpit, izpit iz vulkanizma pa je bil zame velik izziv, saj smo ga pisali v španščini. Torej tudi študirati/učiti sem se morala v španščini.
A na koncu sem uspešno opravila z vsemi petimi izpiti 🙂

Toliko iz moje strani, kaj več pa je že Kim Ferjančič napisala in ponavljati za njo bi bilo res potrata dragocenega časa.

Zaključila pa bi vseeno takole:
Erasmus izmenjava je bila zame ena najboljših odločitev v življenju. Pridobila sem na novih znanjih in na osebnem področju ter znanju novega jezika.
Nove izkušnje, nova poznanstva, novi dobri prijatelji. Nekaj nezamenljivega in nepozabnih 5 mesecev sem preživela na sanjskem otoku Gran Canaria. In da, nekaj me vleče nazaj…zanima me, ali je in bo dovolj močno za vrnitev.
In če me kdo vpraša naj na kratko povem kako sem se imela, mu rečem: Predstavljaj si živeti 5 mesecev v sanjah 😉 …no tako sem se imela 🙂

Krasen dan vam želim,
Lenka Pagon

P.S. tukaj je še link do bloga, ki sem ga pisala med bivanjem tam: http://lenka-travels.blogspot.com/

Posted in Outgoing students.

Tagged with .