Skip to content


Perpignan – uvod

Perpignan je majhno mesto na jugu Francije v pokrajini Languedoc-Roussillon okvirno 30 km od mediteranske obale, nedaleč od vznožja Pirenejev ter meje s Španijo. Z nekaj čez 100.000 prebivalci predstavlja francosko prestolnico Katalonije. Znano je po umetniku Salvadorju Daliju, ki ga je označil za center sveta, tradicionalni Sanchevi procesiji na sveti petek ter nasploh živahni kulturni mešanici Francozev in Kataloncev. Pomemben del kulturne dediščine predstavlja tudi bogata zapuščina Katarov, ki obsega nešteto gradov in obzidij, ki so zahvaljujoč dobri francoski politiki ravnanja s kulturno dediščino tudi izjemno dobro ohranjeni in dajejo močan pečat celotni regiji.
Podnebje je značilno mediteransko, veliko sonca, malo dežja, za Perpignan značilen pa je tudi zelo pogost in močan veter, kar blaži situacijo. Strog odklon od slovenskega okolja pri tem predstavlja hudo pomanjkanje gozdov v bližini mesta, kamor bi lahko človek odšel spočiti svoje na zelenje navajene oči.
Preprost in resničen razlog, zakaj sem osebno izbrala ta kraj, je, da poleg Pariza ni bilo druge francoske izbire, torej, seveda, že sklenjenega sporazuma, kakšnih preferenc glede predelov Francije pa nisem imela. Če so me o tem spraševali domorodci, sem do takrat že ugotovila, da bi lahko bila razlog moji izbiri kulturna slikovitost, čeprav iskreno povedano, zakaj bi šla ravno tja, prej sploh nisem pomislila.
Moj glavni cilj je bil izpopolniti se v drugem tujem jeziku, torej francoščini, ki sem se jo učila v srednji šoli. Seveda mi je bilo od vsega začetka jasno, kako je s Francozi in tujimi jeziki, kar se izkazalo za zelo resnično, ter da lahko pričakujem vsa predavanja zgolj in samo v francoščini. S takim drznim ciljem sem smelo zakorakala v tuji svet.

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .