Skip to content


Perpignan – Splošno

Univerza v Perpignanu je dokaj majhna, vendar je od njenih manj kot 10 tisoč študentov, okoli 3000 študentov iz tujine. Pri tem velik delež predstavljajo narodnosti bivših francoskih kolonij, predvsem iz Afrike, države Magreb, torej Arabci, ter Mavritanija, Senegal itd. torej črnci, prav tako pa je – kot vedno – prisotnih veliko Kitajcev ter Korejcev. Pozabiti ne smem omeniti tudi južnoameričanov, predvsem Kolumbijcev. Družba je tam vsekakor silno slikovita in daleč presega običajno, že sicer bogato pestrost Erasmus študentov.
Nekaj »statističnih« podatkov o slednjih; veliko je bilo Čehov ter Nemcev, precej Angležev, nekaj Dancev ter Poljakov, en Slovenec (moi! ;), vsega skupaj okoli 30. Od tega velika večina ženske. Od tega je velika večina študirala francoščino, nekaj jih je bilo na ekonomiji ali drugih podobnih vedah. Pravzaprav je bila ena, ki je podobno kot jaz po 4 letih francoščine na srednji šoli prišla v Perpignan študirati nekaj irelevantnega, umetnostno zgodovino. Jaz sem bila edina na znanstveni smeri.
Nasploh je bilo razširjeno mnenje, da je administracija tam precej počasna, vendar sem po drugi strani, v kolikor sem imela opravka z njo, lahko mirno počakala, da se stvari uredijo, brez običajne nervoze, ko kdo zamuja, ker je šlo vse v sproščenem tempu pravzaprav povsem zanesljivo naprej. Morda je res edini razlog, (da se mi zdi,) da me noben uradno ne obvesti o ocenah v primernem času le razlika v kulturah, ker hočemo mi čimprej vse »porihtati«. Kolikor mi je znano, imajo tam počitnice, tako da ni dvakrat za reči, da potrdila o opravljenih obveznostih ne bom prejela do septembra. Kdo bi se sekiral?

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .