Skip to content


CERN

Ko sem začel iskati primerne univerze, na katere bi lahko odšel kot Erasmus študent, nisem imel namena delati prakse, ampak opraviti kakšen predmet v tujini. Vendar pa mi je sreča obrnila hrbet, saj se dodiplomski programi nikjer, razen v angleško govorečih državah ne izvajajo v angleščini. In ker od tujih jezikov govorim samo angleško, hrvaško, pa tudi Srbi in ostalimi prebivalci bivše države se znam sporazumeti, ne pa tudi nemško, (le zakaj nisem bolj poslušal in sodeloval pri nemščini v srednji šoli), francosko, … sem skoraj obupal nad idejo, da bi šel na izmenjavo preko Erasmusa. Potem pa mi je profesor Darko Veberič predlagal, da bi šel preko Erasmusa na prakso v CERN. Najprej sem ga malo čudno gledal, potem sem dva tedna razmišljal, če si sploh upam iti na takšno institucijo s takrat še ne končanim drugim letnikom fizike. Ampak pustil sem se prepričati in tako sem zdaj tukaj.
Mislim, da vsi veste, kje približno je CERN in kaj se dogaja tukaj. Že zaradi tega, ker so pred kratkim potrdili obstoj Higgsovega bozona in se je dalo brati o tem v vseh medijih. Ampak moram vas razočarati, jaz ne delam prakse v skupini, ki izvaja poskuse na LHC-ju (mogoče ste slišali za ATLAS in CMS, oni so našli higgsa) ampak pri mnogo manjši skupini NA61. In kaj počne ta skupina. V bistvu to kar počnejo tudi drugi. Vzameš en subatomski delec ali pa kar cel atom ga pospešiš skoraj do hitrosti svetlobe in potem usmeriš tarčo tako, da pride do trka in potem opazuješ, kaj se je zgodi ter poskusiš iz tega narediti fiziko. Vmes se pa najdejo še superprevodni magneti, temperature blizu absolutne ničle …

Kot študent bom opravljal ˝shifte˝ (po naše se bi temu reklo izmene), ostali čas pa me bo zaposlenega delal še en projekt, napisati bom moral program, ki bo popravil podatke iz enega izmed mnogih senzorjev, ki merijo trke.

Nastanjen sem v mestu Saint Geniss Poully, in sicer v študentskem domu namenjenem samo za CERN. Do Northen area (CERN je razdeljen na več delov, naša skupina ima prostore na Northen area, ki v celoti leži na francoski strani) vsak dan vozijo ˝shutli˝, to so kombiji s sedeži za več ljudi oz minibusi. Prav tako pa si lahko vsak CERN User izposodi kolo, tako da moj avtomobil bolj ali manj sameva na parkirišču.
Dan se začne okoli 8-9, in konča okoli 17-19, niso pa to fiksni delovni čas. Pomembno je, da narediš to za kar si zadolžen ne pa to kdaj delaš …

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , .