Skip to content


Zasnežena Praga

Lep pozdrav iz mrzle in zasnežene Prage!

Čas tako hitro teče, skoraj ne moreva verjeti, da sva že 3 mesece tukaj v Pragi. Erasmus izmenjava je res super zadeva, priporočava vsakomur!!!!!! Sicer pa se je v teh treh mesecih najinega bivanja tukaj zgodilo ogromno stvari. Prva dva meseca  sta bila res nora, ogromno zabav, druženj, izletov, spoznavanj drugih študentov…  Seveda nisva pozabila na fax, imela sva že tudi nekaj kolokvijev, vendar končni izpiti šele pridejo, tako da sva se že začela bolj intenzivno učiti. S predavanji končamo 23. decembra, nato sledijo novoletne počitnice, januar pa je rezerviran za izpite :SSSSS

V tem času sva tudi dodobra spoznala Prago, ki je res čudovito mesto, še posebej sedaj v prazničnem času, vse je okrašeno in osvetljeno, stojnice s kuhanim vinom in klobasami so praktično na vsakem vogalu, tako, da je sprehod skozi mestni center odlična ideja za preživljanje prostega časa.

Mesto Praga šteje približno  1.200.000 prebivalcev kar je za naše pojme ogromno. Center mesta je  urejen in zelo lep, drugače pa je v okolišu. Ulice so bolj zanemarjene in umazane, po nekaterih stenah hiš se še vedno opazijo poškodbe od streljanja iz druge svetovne vojne.

Tudi v našem študentskem domu ni vse tako kot bi moralo biti, namreč kar pogosto se zgodi da, v kopalnici ni tople vode, tudi internetna povezava pogosto zataji, gretje sicer deluje dokaj  v redu a kaj ko okna ne tesnijo, pa tudi elektrika rada zmanjka. Je pa to še kar normalno, če pogledamo dejstvo da so domovi stari 60 let 😀

Drugače pa so Čehi zanimiv narod, z zanimivimi navadami. Bo pa tudi držalo da so bolj »lene sorte« in ne dajo prav veliko na zunanji izgled.

No, pa da ne bova pisala samo o slabih stvareh. Praga je glede na naše razmere kar poceni mesto (razen centra kjer so cene višje). V lokalih stane 0,5l piva okoli 1,5 €, v supermarketu pa okoli 0,5 €, pa tudi ostale cene so v supermarketih nekoliko nižje kot pri nas. Za študente je glede prehrane najboljša izbira menza, obrok stane okoli 2 €, pa tudi hrana je kar v redu.

Vsako sredo ima naša univerza zabavo za Erasmus študente in sicer country presentation, kjer študentje predstavijo svojo državo . Predstavitev Slovenije je bila 24. novembra in sicer smo imeli predstavitev skupaj z Kitajsko, Indijo, Poljsko in Bolgarijo. Predstavitev izgleda tako, da najprej vsaka država predstavi svoje tipične jedi in pijače (morava se pohvalit, da smo se Slovenci kar potrudili, na predstavitvi smo ponujali domačo potico, pršut, slovensko vino in domači »šnopc« imeli pa smo tudi veliko čokolade Gorenjka), nato pa sledijo predstavitve držav narejene s pomočjo računalniških programov (power point, movie maker). Po končanih predstavitvah sledi glasovanje, kjer lahko vsi navzoči oddajo svoj glas za najboljšo predstavitev večera. Naša predstavitev je občinstvo navdušila, predvsem slike naravnih lepot in raznovrstnost pokrajine. Nekatere izmed njih smo tako navdušili, da že razmišljajo o izletu v Slovenijo. Tistega večera je bila slovenska predstavitev izbrana za najboljšo predstavitev večera (http://praga.veleposlanistvo.si/index.php?id=1742&tx_ttnews[tt_news]=6517&tx_ttnews[backPid]=41&cHash=28290e22e3).

Na žalost sta nama ostala samo še slaba 2 meseca bivanja v Pragi. Že sedaj načrtujeva, da se bova poleti  vrnila v Prago za kakšen teden, da obiščeva študente, ki tukaj študirajo dva semestra. Sicer pa je Erasmus študij v Pragi res enkratna izkušnja, ki jo res priporočava vsakomur.

Lep pozdrav iz Prage,
Luka in Ažbe

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , , , , , , .