Skip to content


Living in Denmark (RUC)

God dag!:)

Tokrat pa nekaj besed o tem, kje na zemljevidu Danske se pravzaprav nahajava in kje živiva oz. tudi kakšne so kaj na splošno možnosti prebivališč za študente tukaj naokoli.

Kampus Univerze Roskilde leži sredi polj in naselij vrstnih hišk ter je od samega centra mesta Roskilde oddaljen prb. 45 min pešačenja ali 3 min vožnje z vlakom. Roskilde je zelo simpatično mestece, z barčki/pubi/bolnišnico/bankami/pošto/trgovinami/ impresivno katedralo/vikinškim muzejem/morjem (Roskilde Fjord) za vogalom, tako da lahko poteši vse nujne študentske potrebe. Seveda pa se za večjo in veličastnejšo verzijo vsega naštetega lahko odpeljemo v Copenhagen, kar nam vzame 30 min z vlakom, vendar se seveda vedno več kot izplača.

Večina Erasmus študentov prebivaRockwool v enem izmed dveh študentskih domov znotraj kampusa – to sta Korallen in Rockwool! Naj na tem mestu povem, da Rockwool ROCKS!!!!!:) Seveda z Mašo živiva v Rockwoolu, ki je starejši, manjši in cenejši od obeh študencov ( pa še bližje trgovini in železniški postaji) , z ljubkovalnim imenom BLUE Tower, zaradi svoje podobe seveda. V Rockwoolu so stanovanja s skupno dnevno sobo/kuhinjo ter štirimi sobami za po enega študenta, po dve sobi pa si delita eno kopalnico. V celotnem Rockwoolu živi le 16 študentov, kar ustvarja med nami bolj družinsko vzdušje!:) Korallen je oddaljen malo več kot 5 min, je veliko večji, študenti tam plačujejo več, saj imajo sobe s lastno malo kuhinjo in kopalnico. Imajo tudi skupne kuhinje, ki so zelo priljubljen prostor za različna druženja/skupinske večerje/žurke…:) Vsak od obeh domov ima svoje prednosti in slabosti . Cena je visoka (ker je tudi življenjski standard na Danskem visok) – stanovanja v Roskildeju in Copenhagnu (kjer živi večina Danskih študentov) so lahko precej cenejša, jih je pa težje najti (vendar ne nemogoče – veliko Erasmusov, ki so ostali tukaj oba semestra se je koncu prvega preselilo v Copenhagen, ker je najti stanovanje seveda lažje ko si enkrat tu), in pa stane te potem tudi prevoz do univerze… Vendar pa prednost življenja v Korallenu oz. Rockowoolu to, da imaš faks tri korake  stran (podaljšan spanec zjutraj– pa še kako dobrodošlo!!!:), žurke v svoji lastni kuhinji, predvsem pa kot že rečeno večina Erasmusov živi tu in to pomeni, da sta to dve žarišči našega druženja!:)

Toliko za danes. Lp,

Jasna & Maša

Posted in Outgoing students.

Tagged with .