Skip to content


Uma cerveja, por favor :)

Zdravo! Res ne vem, kako naj se lotim tele objave, ki jo pač moram napisati. Dogodivščin je preveč, da bi vse strnila v tale post, pa tudi pravijo, da kar se zgodi na Erasmusu, ostane na Erasmusu. Torej …

… sedim v parku, na piknik placu, kjer se Erasmusi ponavadi zberemo, da proslavimo kakšen prav poseben dan. Rekli boste, ja, ja, je šla na Erasmus, da ga bo žurala. Ne bom zanikala, ampak Erasmus je, verjemite mi, vse več kot pa le žur. Vsaj kakor ga doživljam jaz. Res se včasih počutim, kot da bi bila na oddihu, pa ne zato, ker sem na Erasmus izmenjavi, ampak predvsem zaradi ljudi. Portugalci stvari dojemajo drugače, kot jih pa dojemamo mi v Sloveniji. So predvsem bolj odprti, brezskrbni ljudje – vsaj tako delujejo in so pripravljeni priskočiti na pomoč, ne glede na to ali znajo angleško ali ne, no, vse dokler izbira kruha v trgovini ne postane resnejši problem. Ko se pojavijo le-ti, takrat bi pa najraje videli, da ne obstajaš. Niso pa vsi taki. Samo na izi si ga vzamejo. Njim se ne mudi živeti, oni živijo.

Ker sem včeraj pri predmetu Globalne spremembe opravila z zadnjo predstavitvijo, sem si današnji dan tudi jaz vzela bolj na izi. Saj bi šla v kavarno, kot je tu navada, pa sem se odločila za sonce, ki je po dolgem času pokukalo izza oblakov. Glede na to, da sem na Portugalskem, sem verjela, da bo klima precej drugačna. V mesecu in pol se med Erasmusi ni zgovarjalo nič drugega, kot pa kako vreme nekaj štrajka in da nihče ni pričakoval, da bomo zmrzovali. Sem pa mislila, da Gorenjci šparamo s kurjavo, pa očitno nismo edini :).

Študiranje v Vili Real je že od začetka zame nekaj novega. Razlika je v tem, da imajo oni kampus, kar je po mojem mnenju super. Ne le, da srečaš veliko študentov, počutiš se kot eden in kot del neke skupnosti. Študentje imajo tu posebno tradicijo oblačenja, ki že preveč spominja na Harry Potter-ja. Večina govori portugalsko, ki je zame še izziv in le redki si drznejo spregovoriti tudi v angleščini. Ampak z malo domišljije in kreativnosti se zmenimo.

Erasmus je super. Spoznaš nove ljudi, pa če tudi so po večini vsi iz Poljske ali Španije, gradiš nova prijateljstva, študiraš frišne pivske navade, raziskuješ nove kraje, zares študiraš, spoznavaš nove kulture, iščeš nove izkušnje, počneš neumnosti, se lomiš s portugalščino in še in še … Skratka, Erasmus, to je to! Kaj več pa naslednjič in tudi na tem linku.

Saudações de Portugal, Barbara

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , .