Skip to content


Kanarski otoki: Gran Canaria

Za predstavitev otoka sem izbrala štiri večja mesta, seveda pa ima vsako mestece svoj čar. Svetujem vam, da si podrobneje ogledate severni in zahodni del otoka, ki je najstarejši in najbolj zanimiv.

LAS PALMAS

Las Palmas de Gran Canaria, splošno znana kot Las Palmas je glavno mesto (skupaj s Santa Cruz de Tenerife) in najbolj naseljeno mesto v avtonomni skupnosti Kanarski otoki in deveto največje mesto v Španiji, s 383,308 prebivalcev v letu 2010. Skoraj polovica (45,9 %) ljudi na otoku in 18.35 odstotkov vseh prebivalcev na Kanarskih otokih živi v tem mestu. Las Palmas je največje mesto v Evropski uniji izven Evrope. Nahaja se v severovzhodnem delu španskega otoka Gran Canaria, okoli 150 kilometrov od obale severozahodne Afrike v Atlantskem oceanu. Las Palmas ima subtropsko podnebje z blagimi do toplih temperatur skozi celo leto. Otok je po nastanku vroča točka in ima veliko živalsko vrstno pestrost.

Plaza de España en Las Palmas de Gran Canaria je stičišče za vse državljane Las Palmas de GranCanaria. Tukaj je tudi običajno potekalo spodbujanje nogometnem ekipe, ki predstavlja mestounije Deportiva Las Palmas. Plaza de España se je nekoč imenovala Plaza de la Victoria in je v bližini središča mesta, okoli nje pa je veliko krožišče, kjer vozila pogosto parkirajo tudi več dni.

MASPALOMAS

Maspalomas je najstarejše turistično mesto na južni obali Gran Canarie in je del občine San Bartolomé de Tirajana. Mesto Maspalomas na bi dobilo ime po gospodu Mas Rodrigo de Palomar, ki naj bi bil kolonist in vojak iz Mallorce. Drugi vir pravi, da naj bi se mesto imenovalo po Franciscu Palomar-ju, ki naj bi bil prijatelj od Alonsa Fernández-a de Lugo, kateri je kupil 87 Guanche sužnje iz Güímar in se naselili na tem območju. Kraj je znan po turizmu, njegovih hotelih, po plažah, sipinah, apartmajih in drugih objektih (restavracije, bari, gostilne, nakupovalni centri, spomeniki in podjetja).

GALDAR

Gáldar je občina na severu otoka Gran Canaria. Območje Gáldar meri 61,59 km² in živi okoli 22.763 ljudi. Gáldar se nahaja v nekoliko dvignjenem predelu otoka, obkrožena pa je z dolinami, ki se končajo z morjem. Kmetijska zemljišča segajo do obale, medtem ko so višje ležeča območja na jugovzhodu. Gáldar se nahaja zahodno od Las Palmas de Gran Canaria in severno od Portorika in zahodno od Arucas-a. Glavni industrija sta kmetijstvo (banane), podjetja in turizem. Mestu daje poseben čar muzej in arheološki park Cueva pintada, gre za ostanek najstarejših prebivalcev otoka-jama s slikami.

AGAETE

Agaete je občina province Las Palmas na Kanarskih otokih, v Španiji. Je v severozahodnem delu otoka, Gran Canaria, obdanega z Atlantskim oceanom na zahodu Gáldar na severovzhodu ter Artenara na jugu. Območje Agaete je 45,50 km², kjer živi 5,635 (2003). Agaete je bilo mesto iz katerega je bil pogled na El Dedo de Dios, ki je bil naravni spomenik na obali. Le-ta je bil uničen med tropsko nevihto v novembru leta 2005.

Posted in Outgoing students.

Tagged with , , , , .