Skip to content


Zakaj izmenjava?

Zdravo! Verjetno ste že navajeni, da večina blogov opisuje kako se kdo kje ima, oziroma kja počne. Torej zakaj bi sedaj brali kaj drugega? Že, že, ne da bi delal revolucijo, a moj blog bo malce drugače naravnan- v njem boste lahko prebrali, “nasvete”, oziroma lasten pogled na bivanje v tuji državi. V mojem primeru je to Portugalska, Caldas da rainha, ESAD. Več o tem preberite v blogu od Anje in Gaje.
Poznam veliko ljudi, ki bi rade volje odšlo v svet- iz čistega firbca ali z željo po boljšem življenju, lahko kaj povsem tretjega. A vedno se nas drži nek strah, kaj pa če, kako, kaj bo tam, ipd. Zato bom v svojem blogu opisal pogled na tujo državo, vsakič bom obdelal posamezno temo- pokrili bomo povsem običajna področja- od bivanja, hrane, transporta, pa vse do opaznejših razlik v primerjavi z našo deželo. Mogoče pa v kom vzbudi duh in željo po potovanju, ali pa le vlije dodatno samozavest, pripravi na določene situacije.
Torej za začetek, pričnimo pri začetku, kakopak! Torej zakaj izmenjava? Zakaj bi spakiral kovček in odšel v svet, nekam drugam? Doma imamo urejeno življenje, od družinskih članov, partnerja, lastnine, službe.. Zakaj bi to pustil v neke vrste negotovosti in odšel v prav tako negotovo situacijo?
Študij! Portugalska, ne tako daleč od Slovenije, a še vedno dovolj daleč, da se opazi razlika v samem šolskem sistemu in študijski snovi. Pustimo ob strani to, da so ljudje “obalnomorskega duha” in so zamujanja bolj pogosta praksa kot pri nas. Tukaj znajo spoštovati tradicionalne metode animacije, fotografije, ipd. Torej kot študent lahko v tujini dobite povsem nov pogled na vašo dosedanjo študijsko smer. Če ste doma o animaciji razmišljali predvsem skozi sodobne tehnologije in kako stvar narediti čim bolj moderno, vas bodo na Portugalskem poizkusili prepričati v lepoto tradicionalne animacije. Seveda lahko hitro zamahnemo z roko, češ da moje mnenje nihče ne spremeni tako lahko. Vseeno, ko se srečate s profesorji, kateri predavajo z velikim veseljem in izkušnjami na svojem področju, se kaj hitro zgodi, da pogledate na snovi s kakšne povsem nove perspektive, o kateri prej niste niti razmišljali. Prav raznolikost je tista, ki nas ustvari zanimive in življenje čudovito izkušnjo. In te razlike so tiste, ki nas krepijo in našemu znanju dajejo širino in barvitost. Študij v tujini je glede podanega znanja lahko nekaj povsem novega, saj se srečamo z ljudmi, ki živijo in delajo v drugem okolju.
Količina predavanj? Če sem doma pogosto ugotovil, da imamo dejansko premalo predavanj, lahko to spremenite na izmenjavi. Tukaj v našem primeru na ESADU, predavanja potekajo po približno pet ur za predmet. Odvisno od predmeta, tedensko ali dvakrat na teden. Lahko pričnete zjutraj ob 8.30 in končate ob 19.00 z le pol ure vmesne pavze. Možnosti imamo tudi izbrati nočna predavanja, ki potekajo nekje od 19.00 pa vse do polnoči, tako da bo ugojeno tudi tistim, ki imamo premaknjen bioritiem in lažje delujemo v čaru noči. Če pa ne želite prevelike obremenitve, pa si lahko predmete razporedite tudi bolj po svoji želji, saj je za večino več skupin in lahko izberemo, kdaj bi hodili. Tako z malo organizacije pridete do prostih dni po želji. Največ je odvisno seveda od tega, koliko točk želite/morate zbrati.
Izzivi! Ste kdaj pomislilil, da bi kaj radi študirali, pa pri nas ni te možnosti, ali pa ste imeli le zelo močno željo, a ni bilo nikogar, ki bi vas to učil, oziroma so bili raznorazni tečaj predragi? Kot Erasmus študent lahko tudi to rešite. V mojem primeru je študijski program ESAD-a neverjetno barvit. Od animacije, filma, fotografije, slikarstva, pa vse do keramike, oblikovanja kovine. Torej v dogovoru s profesorji in svojim učnim načrtom, lahko tukaj študirate recimo film, obenem pa hodite na keramiko. Oziroma vkolikor ne želite dobiti ocene, so kljub vsemu profesorji odprti in zelo navdušeni nad vašim sodelovanjem, tako da želja po novem pade na plodna tla. Preizkusite se lahko v marsičem in tako odkrijete nov hobi, spoznate nekaj povsem novega oziroma v končni fazi se lahko priučite novega znanja za povsem smaostojni poklic. Možnosti je nešteto, odvisno je le od vas samih, kako boste izbrali in začrtali svojo pot v življenju!
Seveda je treba omeniti tudi negativne strani- večja ovira zna biti jezik. Če se odločite oditi v državo, kjer ni matični govor angleški, se zna zgoditi, da bodo ljudje govorili angleško v manjši meri, kot si to predstavljamo. Večinoma se da zmenit za sprotno razlago in povzetke v angleščini (še posebaj, če je več tuje govorečih študentov) a velja to preveriti pred odhodom. Težava je namreč v tem, da ni časa, da bi profesorji razlagali snov hkrati v dveh jezikih, tako da smo obsojeni ali na individualne pogovore, ali da poizkusimo izbrati čim bolj praktične predmete in poiskati nekoga, ki nam bo čim več prevedel. Škoda je, da ne moremo razumeti celotnih predavanj, saj vemo, da je povzetek le kratka in bistvena snov- vseeno ne razumemo vmesnih vprašanj študentov in njihovega sproščenega pogovora, šal, ipd. Omeniti je treba še to, da večje šole za erasmus študente organizirajo tudi jezikovne tečaje. Pri nas je sicer udeležba plačljiva (50€ za posamezno stopnjo), a traja en semester in je še vedno ceneje kot katerikoli tečaj doma. Kot vedno je veliko odvisno predsem od nas samih in naše organizacije ter tega, kaj želimo na izmenjavi doseči.

Posted in Outgoing students.

Tagged with , .