Skip to content


Španija, Bilbao, Universidad del País Vasco

V študijskem letu 2022/2023 sem se v prvem semestru udeležil izmenjave v Baskiji v Španiji, natančneje v Bilbau, na Universidad del País Vasco. Za to univerzo sem se odločil predvsem zaradi znanja španskega jezika, ki sem ga želel tekom svoje izmenjave izboljšati.

Z gotovostjo lahko trdim, da je bila moja odločitev pravilna in sem zelo zadovoljen z izbiro univerze na katero sem odšel na izmenjavo. Lahko rečem, da me je v Bilbau navdušilo vse, od same univerze pa tudi do mesta nasploh. Edina stvar, ki me je malo negativno presenetila in za katero sem potreboval nekaj časa, da sem se privadil nanjo, je bila vreme. To je namreč zelo spremenljivo, v enem samem dnevu pogosto večkrat dežuje in posije sonce. Po končani izmenjavi me zato dež ne preseneti več.

Začnimo z univerzo. Kljub temu, da gre za veliko univerzo, študentje za njih niso le številke. Med predavanji sem dobil občutek, da so profesorji na univerzi res za nas, študente, in da jim je zelo pomembno da predavanja razumemo. Že med samimi predavanji sem se zato veliko naučil, kar mi je močno olajšalo pripravo na izpite. Z veseljem bi Universidad del País Vasco priporočil tudi ostalim študentom ki se odpravljajo na izmenjavo.

Bilbao je srednje veliko mesto, v katerem se vedno nekaj dogaja kot v kakšnem večjem mestu, a kljub temu zagotavlja nek občutek varnosti manjšega mesta. Premikanje po njem je precej preprosto zaradi zelo dobrega javnega prometa, ki pa med tednom deluje le do 23ih. Vendar tudi to ni ovira za prebivalce Bilbaa, ki pogosto hodijo na zabave tudi ob četrtkih, in se potem vračajo domov v petek s prvim metrojem ob 6ih zjutraj. Ker sem tudi sam ljubitelj španske glasbe sem se jim seveda večkrat pridružil.

Tekom izmenjave sem nekaj časa namenil tudi potovanjem. Obiskal sem večino bližnjih vasi in večjih mest, kot so San Sebastian, Santander, Burgos, Vitoria-Gasteis, Pamplona … Za nekaj dni pa sem se odpravil tudi v prestolnico Španije, Madrid. Bilbao pa, s svojo lego, poleg relativno dobrih avtobusnih povezav za raziskovanje okoliških mest, ponuja tudi plažo z valovi primernimi za srfanje. Priložnost, da se prvič podam med valove, sem z veseljem izkoristil.

Kot sem že omenil, sem Bilbao izbral predvsem, da bi izboljšal svoje znanje španščine in razširil svoja obzorja. Ta cilj sem brez dvoma dosegel, predavanja sem namreč imel v španščini, veliko prostega časa pa sem preživel v špansko govoreči družbi. Tako sem tekom izmenjave spoznal veliko novih kultur in spletel številna nova prijateljstva. Izmenjava mi je ponudila veliko več, kot sem na začetku pričakoval, in težko opišem, kako vesel sem, da sem izkoristil to priložnost.

Matevž Gros

Posted in Others.